Translate

Sayfalar

2 Mayıs 2011 Pazartesi

Uçurtmadan Fotoğraf Çekmek ( Kite Aerial Photography - KAP )

Uçurtmadan Fotoğraf Çekmek
( Kite Aerial Photography - KAP )


Uçurtmanızın ipine takabileceğiniz bir fotoğraf makinesi ile gökyüzünden fotoğraf veya video çekebilirsiniz. Bu iş için oldukça karmaşık sistemler olduğu gibi hemen kolaylıkla yapabileceğiz basit yöntemler de mevcut. Ben size burada kendi uyguladığım KAP yöntemini anlatmaya çalışacağım. Benim uyguladığım yöntemde en önemli kısım Fotoğraf Makinesi. Bazı marka fotoğraf makinelerinde istediğiniz zaman aralığında fotoğraf çekme fonksiyonu var. Yani siz makineyi örneğin her 10 saniyede bir fotoğraf çekmek için ayarlıyorsunuz ve fotoğraf makineniz sürekli olarak her 10 saniyede bir fotoğraf çekiyor. Size sadece fotoğraf makinenizi ayarlayıp uçurtmanızın ipine bağlamak kalıyor. Fotoğraf makineniz artık havada iken her 10 saniyede bir fotoğraf çekiyor. Bu kadar basit.
Nelere ihtiyacınız var ?
Fotoğraf Makinesi
Yukarıda bahsedildiği gibi KAP için seçeceğiniz fotoğraf makinesinin ayarlanabilir zaman aralıklarında fotoğraf çekebilme özelliği olması lazım . Ben Ricoh Caplio fotoğraf makinesi kullanıyorum.
Uçurtma
Uçurtmanız yapacağınız düzeneği havaya kaldırabilecek büyüklükte olmalıdır. KAP yapmak için daha çok çekme gücü üreten uçurtmalar tercih edilmekle birlikte bildiğimiz klasik altıgen uçurtma modeli de çoğu zaman yeterli olmaktadır. Uçurtmanın çekme gücü , rüzgarı tutan yüzey alanının genişliği ve rüzgarın şiddeti ile ilgili olduğu için uçurtmanızın büyüklüğü ile ilgili bir ölçü vermeyeceğim. Bir fikir olması açısından yaklaşık 1 metre yüksekliğinde bir altıgen orta şiddetli bir rüzgarda bir fotoğraf makinesini kolaylıkla kaldırabilir. Uçurtma ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu da uçuracağınız ipin sağlam olmasıdır. Unutmayın ki ipinizin kopması halinde fotoğraf makineniz uçurtma ile birlikte çok uzaklara sürüklenebilir ve düştüğünde bir daha kullanılamaz hale gelebilir.
Pikavet
Pikavet , uçurtmanız hangi açı ile uçarsa uçsun fotoğraf makinenizi sürekli aynı açıda tutacak bir düzenektir. Kendi pikavetinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ya hafif alüminyum ya da hafif tahta malzeme kullanabilirsiniz.
Pikavet birkaç parçadan oluşur. Üst parça yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi artı işareti şeklinde olmalıdır.
Dört kenarýnda aský ipleri için halkalý vida ve artýnýn tam ortasýnda da bir delik vardýr.
Pikavetin diğer parçaları iç içe geçmiş U şeklinde ve birbirine kelebek başlı cıvatalarla bağlanarak fotoğraf makinesinin açısını ayarlayacağınız alt parçalardır. Alt ve üst parçalar yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi birbirine bağlanır.
Fotoğraf makinenizi pikavete bağlamak için makinenin altındaki tripod vida yuvasını kullanabilirsiniz. Genellikle bu vida dişi metrik olmadığı için standart metrik vidalarla bağlamanız mümkün olmaz. En pratiği küçük basit bir tripod alıp vida kısmını sökerek bu iş için kullanmaktır.
Sıra pikavetin askı ipini takmaya geldi. Aşağıdaki şekilde görülen R1 ve R2 halkalarına yaklaşık 10-12 metre uzunluğundaki askı ipini şekilde gösterildiği gibi bağlayın.
Pikavet, uçurtmanızın ipine R1 ve R2 noktalarından bağlanacaktır.
Başta da belirttiğim gibi KAP konusu oldukça geliştirilebilir. Bu konuda Martı Uçurtma Kulübü Forum ( www.ucurtmakulubu.com/forum ) adresinde daha farklı bilgiler bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans