Translate

Sayfalar

1 Temmuz 2010 Perşembe

Fotoğrafçılıkta Klonlama

A- Klonlama Nedir:

Klonlama bir organizmanin yaratilmasi ya da tamamen ayni kopyasinin yapilmasi islemidir. Klonlamanin bir cok degisik turleri bulunmakla beraber klonlama teknolojisi, genetik ikizlerin, ucuzlerin ya da organizmalarin kopyalanmasinin disinda farkli amaclarla kullanilabilir. Degisik turlerdeki klonlamayi anlamanin en onemli yolu: Kamunun Mevcut plotikasini, onlarin gorevlerini ve kisisel gorusleri anlayarak ve tarafsiz bir tutum sergileyerek ogrenmektir. Asagida, kullanilan uc cesit klonlama teknikleri ve aciklamalari verilmistir.

i - Embryo klonlamasi: Bu teknik tibbi bir teknik olup ikizlerin veya ucuzlerin kopyalanmasi, diger bir degisle klonlanmasidir. Doganin olusturdugu uremenin urettigi ikiz veya ucuzlerin cogaltilmasidir. Dollenmis embryo dan bir ya da birden fazla hucre alinarak, daha fazla embryo cogaltilmasi tesvik edilir. Boylelikle dogan ikizler veya ucuzler ayni DNA ya sahip olurlar. Bu uygulama yilladir hayvanlar uzerinde denenmekle beraber cok az olarak insanlar uzerinde denenmistir.
ii - Uretken Klonlama: Bu klonlama teknigi hayvanlarin,ozellikle koyun ya da diger memelilerin cogaltilmasi icin kullanilir. Insanlarin uzerinde denenmemekle baraber bir cok ulkede de denenmesi yasaklanmistir.
iii - Rikombinan Klonlama: Bu teknik ise genellikle molekuler, genetik ve ya rikombinant DNA teknolojisi olarakta bilinir. Bu uygulama 1970 li yilalrdan bu yana molekuler biyoloji laboratuarlarinda uygulanmaktadir.


B- Fotografcilikta Klonlama Nedir?

Fotografcilikta klonlama, var olan bir objenin, insanin,tamamen ayni kopyasinin fotograflanmasi ya da baska bir objeye benzetilmesi, ya da objenin bir parcasinin kopyalanmasidir. Fotografcilikta da bir cok degisik teknikler uygulanabilir. Bunlarin en basit olanlari ise bir ikizin ya da ucuzun fotografinin cekilip kopyalanmasi, ya da iki tane ayni objenin tek karede fotograflanmasi durumudur. Buna "Genetik kopyalama" denir. Diger bir yontem ise Kendimizin ya da baska birinin kopyalanmasidir. Bu yontem de ise fotografi cekilecek kisiye bizi ya da baska birini tanitan bir obje ya da uzerinde isim yazili bir kagit verilerek islem uygulanabilir. bunun disinda birine benzemesi saglanabilir ya da onun gibi hareket etmesi istenebilir. Boylelikle kendimizi, ya da baska birini onu tanitan bir objeyle klonlamis oluruz. Bu calismalar gostermektedir ki Fotografcilikta Klonlamanin orneklerini arttirabilirhttp://www.yasamoyunu.net/degisik, sistem ve yollar uygulayabiliriz. Yukarda genel olarak anlatilmak istenen fotografcilikta klonlamanin genel bir tanimidir, kendinizi gelistirip yeni yontemler bulmak sizin elinizdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans