Translate

Sayfalar

1 Temmuz 2010 Perşembe

Dijital Kamerayla Havai Fişek Çekimi

Dijital Kamerayla Havai Fişek Çekimi

Dijital fotoğraftaki becerinizi sınamak için Bağımsızlık Günü havai fişek gösterilerinden (veya yaşadığınız yerdeki herhangi bir havai fişek gösterisi) daha iyi bir fırsat yoktur. Başarılı bir havai fişek fotoğrafçılığı dikkatli bir planlama ve doğru ekipmanı gerektirir. Her şeyi doğru yapabilirsiniz, ancak çok başarılı havai fişek fotoğraflarının renk ve etkisini yakalamak zordur.

Gerekli Olanlar

Üçayak Havai fişeklerin uzun süreli yanmasını çekmek için kameranızın obtüratörünün uzun bir süre, genelde bir saniye veya daha fazla, açık olması gerekir. Uzun pozlama boyunca kameranın sarsılmadan durmasını sağlamak için standart bir üçayak satın almanız gerekir.

1/2 saniyeden daha uzun enstantane değeri sağlayabilen bir kamera İdeal olan, obtüratörü iki ile on saniye arasında açık bırakmaktır. Bu süreyi gösteri başladığında ayarlayabilirsiniz. Kameranız 1/2 saniyeden daha uzun bir enstantane değerine olanak vermiyor olsa da, göz alıcı havai fişek patlamalarından bazılarını çekebilirsiniz. Kameranızı daha uzun bir enstantaneye ayarlamanın doğrudan bir yolu olmasa da aynı işi yapacak havai fişek veya gece çekim modunu seçebilirsiniz.

Uzaktan kumandalı deklanşör Bu zorunlu değildir ancak yardımı olur. Bir elektronik deklanşör kablosu kullanarak kamerayı çalıştırmak, kameranın anlık olarak ayrıca sarsılmasına engel olacak şekilde deklanşöre doğrudan basmanızın gerekmemesi anlamına gelir. Bazı kameralara uzaktan kumanda deklanşör kabloları takılabilir; bu kablolar genellikle bir üreticinin belirli bir kamerası veya kamera grubu için tasarlanmıştır. Uzaktan kumanda deklanşör kablosu yoksa, basit bir çözümden yararlanabilirsiniz: Kameranızın gecikmeli otomatik çekim işlevinin standart 10 saniye veya daha uzun süre yerine deklanşörü iki saniye sonra çalıştıracak şekilde ayarlanıp ayarlanamadığını kontrol edin. Kameranız kısa süre gecikmeli otomatik çekime olanak veriyorsa kamerayı sarsma riski olmadan kameranın üzerindeki deklanşöre basabilirsiniz. Bunun nedeni, deklanşör devreye girmeden önce kameradaki titreşimi giderecek bir kısa sürenin geçmesidir. İşin zor yanı, gösterinin en iyi anlarını iki saniye veya daha uzun süre önceden tahmin edebilmektir.

Çekim İpuçları

Doğru ekipmana sahip olduğunuzda, eğlenceli bir havai fişek fotoğrafı gecesi geçirmek için aşağıdaki önerilere uyun:

Kameranın ISO değerini en düşük olarak belirleyin. Dijital kamerayla çekilen havai fişek fotoğraflarının en büyük düşmanı kadrajda beyaz veya çok renkli küçük noktalara yol açan parazittir. Bunun nedeni dijital kamerayı etkileyen parazitin pozlama süresi yükseldikçe artmasıdır. Birçok modelde 1/2 saniyeye ulaşana kadar bu etki fark edilemez. Ancak, bir saniye veya daha uzun süreli enstantaneler parazitte fark edilir bir artışa neden olur. Bu parazit etkisi gerektiğinden yüksek ISO ayarlarında daha da güçlendirilir. Kameranız el ile ISO ayarı yapmayı destekliyorsa mümkün olan en düşük değeri seçin.


Uygun bir diyafram değeri seçme. Havai fişek gösterisi gece karanlıkta düzenlense de çok renkli patlamalar gerçekte son derece parlaktır. Işık çizgilerindeki rengin olabildiğince zengin ve parlak olmasını sağlamak için küçük bir diyafram ayarı seçmek (f değeri yükseldikçe diyafram küçülür) önem kazanır. Havai fişek fotoğrafları çekerken, diyafram ışık çizgilerinin parlaklığını belirler. Fazla geniş bir diyafram (küçük f değeri) tüm ışık çizgilerinin renklerinden bağımsız olarak fazla parlak görünmesi, aksine fazla küçük bir diyafram (büyük f değeri) ışık çizgilerinin sönük ve cansız görünmesi anlamına gelir. Optimum diyafram değerini seçip seçmediğinize kameranın LCD önizleme ekranından karar verebilirsiniz. Fotoğraflarınız doğru görünmüyorsa gösteri devam ederken ayar yapmaya hazır olun. Aşağıdaki tabloda, seçtiğiniz ISO ayarı temel alınarak önerilen bazı başlangıç noktaları verilmiştir.

ISO Ayarı / Önerilen diyafram aralığı
50 ______________f/5.6 – f/11
100_____________ f/8 – f/16
200_____________ f/11 – f/22

Enstantaneyi olabildiğince düşük tutun. Ancak çok fazla düşük değil! Renklere boyanmış bir gökyüzü çekebilmek için iki ile on saniye arasındaki bir enstantane yeterli olur. 10 saniyeden uzun bir enstantane, özellikle sıcak ve kapalı bir geceyse, kadrajın parazitten etkilenmeye başlaması anlamına gelir. Gösteri belirli bir aşamaya geldiğinde fotoğraflarınızı inceleyin ve enstantane iki saniyeye yakınken havai fişek patlamalarının derinliğinden memnunsanız, bu ayarı koruyun.

Uzun pozlama parazit giderme işlevini etkinleştirme. Dijital kameralarda yeni ortaya çıkan önemli bir özellik parazit gidermedir. Şu anda yalnızca birkaç kamera bu özelliğe sahiptir. Kameranız bunlardan biriyse sevinmelisiniz. Bunun nedeni bu özelliğin, uzun enstantanelerde kadrajda parazit oluşma riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırmasıdır. Bu özelliğin yalnızca bir olumsuz tarafı vardır: Bu özelliği destekleyen kameraların çoğunda veya tümünde, fotoğraf çekildikten sonraki parazit giderme işlemi, işlenen fotoğrafın pozlama süresine eşit bir süre alır. Bunun anlamı, 10 saniyelik bir havai fişek fotoğrafı çekiyorsanız, başka bir fotoğraf çekebilmek için kameranın fotoğraftaki parazitleri giderme işlemini yaptığı, en az bir on 10 saniye daha beklemeniz gerekecektir. Bu türden parazit gidermenin yolu bu olduğu için hemen hemen her zaman beklemeye değer. Kameranızın bu iyi düşünülmüş işleve sahip olup olmadığını ve bu işlevi etkinleştirmek için ne yapmak gerektiğini öğrenmek için kameranın kullanım kılavuzuna bakın.
yasamoyunu.net
Yerinizi değiştirin. Gösteri başlayana kadar, havai fişeklerin yukarıda tam olarak nerede ortaya çıkacağını bilemeyebilirsiniz. Gösteri yakına geldiğinde kalabalığın nerede toplanacağını da bilemeyebilirsiniz; kalabalık görüşünüzü sınırlayacak bir noktada toplanabilir. Toplanıp, birkaç metre veya birkaç on metre uzakta yeni bir yere geçmeye hazır olmak önemlidir.

Yedek pil bulundurun. Obtüratörü her seferinde birkaç saniye boyunca açık tutmak pillerin kısa sürede tükenmesine neden olabilir. En az bir pil takımını yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans