Translate

Sayfalar

29 Temmuz 2010 Perşembe

Etnik Danslar: Maculêlê

Etnik Danslar: Maculêlê

Maculele; başında bir ve ya birkaç atabaque’nin bulunduğu ve insanların oluşturduğu bie çember içinde, uzun sopalar ile oynana bir Afro-Brasil danstır. Her kişide “grimas” adı verilen bir çift uzun sopa bulunur.

Çemberi oluşturan insanlar ellerindeki sopaları atabaque ile çalınan maculele ritmine uygun olarak birbirine vururlar. Lider şarkıları söyler ve çemberdeki insanlar şarkıların koro kısımlarına eşlik ederler. Liderin işaretiyle 2 oyuncu oyuna başlar ve ritme uygun olarak kendi ellerindeki ve birbirlerinin sopalarına karşılıklı vurarak maculele oyununu oynarlar.

Maculele temel olarak 4 vuruşluk ritimden oluşur. Oyuncular ilk 3 vuruşta akrobatik dans hareketleri yaparak kendi sopalarına vurular. 4’üncü ritimde ise birbirlerinin sağ elindeki sopalara karşılıklı olarak vururlar. Bu maculele’yi sadece bir danstan ziyade bir çeşit sopa kavgası gibi gösterir.

Maculele’nin çıkışını anlatan bir çok hikaye vardır bunlardan birkaçı şöyledir;

1- Bir zamanlar ormanda yaşayan iki kabile varmış. Bu iki kabileden birinin erkekleri bir gün av için köyden ayrılırlar ve diğer kabile o gün bu kabileye saldırır. Ama o gün köyden sadece bir erkek av için ormana gitmemiştir. Ve onun adı da “Maculele” dir.

Maculele o gün elinde iki sopa ile köyüne ve kadınlarına saldıran kabileye karşı büyük bir cesaretle savaşmıştır. Ancak bu savaşın sonunda Maculele ölmüştür ve köylerine avdan dönen erkekler bu durumu görmüşlerdir. Köyün kadınlarını Maculele’nin bu cesaretini erkeklere anlatırlar ve o günden sonra Maculele’nin anısına bu olay bir ritüel olarak canlandırılır.

2- Brezilya’daki kölelik zamanında şeker kamışı tarlalarında çalıştırılan köleler, içlerindeki kini ve nefreti dışa vurmak için Maculele ritüelini yaratmışlardır. O zamanlarda “macheta” adı verilen uzun kılıç benzeri bıçaklar kıllanılırdı. Daha sonraları güvenlik için macheta yerine sopalar kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde hala mezun öğrenciler ve eğitmenler macheta kullanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans