Translate

Sayfalar

20 Ekim 2011 Perşembe

Resim-Heykel kapanıyor mu?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Karaköy’de İstanbul Modern’e komşu yeni bir resim heykel müzesi açacak.
MSGSÜ’nden edindiğimiz bilgiye göre, Karaköy’deki “Antrepo 5” binası, Cumhuriyet sonrası eserlerin sergileneceği, içinde üniversitenin eğitim alanlarının da olduğu çağdaş bir müzeye dönüştürülecek. 2013’te nisan-mayıs aylarında açılması planlanan müze binası, üniversitenin talebi üzerine Başbakan’ın talimatıyla Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nce tahsis edildi. Yapının projelendirilmesini ise MSGSÜ mezunu ünlü mimar Emre Arolat yapacak.
Arolat, “Meslek hayatının en cazip ama aynı zamanda en kritik ve en korkucu projelerinden biri” olarak nitelendirdiği yapının tasarımı için “Bir yandan kendisini pek çok farklı katmana sahip olan ‘yer’in ruhuna ve fısıltısına teslim eden, öte taraftan üstlendiği temsiliyet misyonu ile baş etmeyi deneyen bir yapı olacak bu yeni müze. Kentin fiziksel ve sosyal örüntüsü içinde, bu özgül kontekstin oluşturduğu katmanlar ile hemhal olan ama aynı zamanda kullanıcısı ile olabildiğince dolayımsız bir iletişim kurmayı hedef edinen... ” diyor.
Daha önce ve şu günlerde İstanbul Bienali mekânı olarak kullanılan 5 kata yayılan Antrepo 5, bundan böyle uluslararası dev sergilere ev sahipliği yapacak. Yapıda restorasyon konservasyon atölyeleri de yer alacak. Müzenin en alt katı depo, iki katı daimi sergi alanı, bir katı da geçici sergi alanı olacak. Müzede, üniversitenin açık ders alanları, kütüphane, gösteri alanı, work-shop odası, kafe gibi çeşitli fonksiyonlara sahip mekânlar oluşturulacak.
Ayrıca, koleksiyonunda yaklaşık 12 bin eser barındıran MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde 2006’dan bu yana devam eden restorasyon işlemlerinin hızlıca tamamlanabilmesi için Antrepo 5’in altyapısı oluşturulduktan sonra, eserlerin geçici olarak Antrepo 5’e taşınacağı belirtildi. Antrepo 5’in, Resim ve Heykel Müzesi’ndeki restorasyon çalışmalarının tamamlanması için de “üs” işlevi göreceği, restorasyon tamamlandıktan sonra Cumhuriyet öncesi eserlerin Resim Heykel Müzesi’nde, Cumhuriyet sonrası 8 bin kadar eserin de Antrepo 5’teki yeni müzede yer alacağı bildirildi.
Öte yandan, sanat çevrelerinde, Türkiye’nin ilk sanat müzesi olarak 1937’te Atatürk tarafından açılan İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin yakın zamanda müze olmaktan çıkarılarak Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edileceği yönünde bir söylenti dolaşıyor.
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans