Translate

Sayfalar

10 Nisan 2011 Pazar

Bıçak ve Terebentin Tekniği

Bıçak ve Terebentin Tekniği






Bir mutfak bıçağı veya jilet kâğıdı çok ince kazıyabilir; ancak, çok keskin oldukları için ıslak git üzerinde kullanmamak gerekir, yoksa kazımak yerine kâğıdın yırtılmasına yol açabilir. Mart bıçağı kalem gibi tutulabildiği için diğer bıçaklara göre daha kullanışlıdır. Suluboyada çok ilginç etkiler yaratan bir başka teknik de terebentin kullanmaktır. Bir fırçayla terebentin, bir fırçayla boya sürülen bir kâğıdın üstündeki karışlan yol açtığı doku incelenmeye değer.


Suluboyada özel tekniklerin sürekli kullanılması gerekmiyor. Genellikle, bunları resimlerde çok özel vurgular olarak kullanmak daha iyidir. Suluboyadaki bütün teknik ler son derece zekice birleştirilerek kullanılmalı, resim özel tekniklerin bir çorbası haline getirilmemelidir.

UYGULAMASI VE ETKİLER

1. Bir küçük egzersiz suluboyada terebentin kullanımı maket bıçağıyla beyazlıklar açma tekniklerinin birlikte kullanılmasını gösteriyor. Kitaptaki diğer tün egzersizler gibi bunu da uygulamanız iyi olur; nasıl yapıldığını görmeniz anlamanızın tek yoludur.Suluboyada bütün çalışma çizimle başlar. Esas motif çizildikten sonra boyamaya başlanabilir. Bir fırça terebentine batırılır ve zeminin bazı alanları bununla örtülür; daha sonra üzerine koyu renk bir boya sürersiniz. Terebentin suluboyaya son derece dokulu bir görünüm verir.



2. Zemin tamamen boyandığında figürün biçimi iyice ortaya çıkar. Bitkinin yaprakları koyu yeşille boyanır. Bazı alanlara çok fazla terebentin sürülmüş, bazı yerlere ise hiç dokunulmamıştır.Terebentinli alanlara boya çok daha yoğun bir şekilde nüfuz eder.



3. Bu özel teknikleri kullanmak yerine suluboya ressamı daima temel teknikleri düşünmelidir: Renklerin ve tonların birbirine karışmasını istemiyorsanız, daha önce boyadığınız katmanın kurumasını bekleyin. Yeşil yapraklar kuruduğunda ortadaki kırmızı çiçekler boyanabilir. Bu alanda terebentin sadece aşıboyası rengi (ochre), toprak rengi (sienna) ve kırmızıyla boyanan üstteki çiçekte kullanılmıştır.



4. Bütün resim kuruduğunda maket bıçağıyla yeni dokular oluşturabilir, kâğıdın beyazını ortaya çıkarabilirsiniz. Uzun çentikler açarak ince beyaz çizgiler yapabilir, üstteki çiçekteki gibi yan yana küçük kazımalarla son derece dokulu alanlar yaratabilirsiniz.



5. Son olarak, gerekli kazımaları yaptıktan sonra formları belirginleştirmek veya aradan kâğıt zemininin görünebileceği katmanlar oluşturmak için daha koyu tonlarla yeniden boyama yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans