Translate

Sayfalar

13 Kasım 2011 Pazar

Bir zamanların teknoloji devi için eski güzel günler hayal oldu...



1888 yılında ilk Kodak fotoğraf makinesini yapan George Eastman film ve fotoğrafçılıkta bir öncüydü. O tarihten sonra Kodak markası, filmle eş anlamlı hale geldi. Ancak dijital çağda Kodak şirketinin başı dertte.
Kodak fotoğrafçılık dünyasına hükmediyordu. 1958 yılında Amerikalı bir denizcinin 8 milimetrelik Kodak filmiyle görüntülediği Marilyn Monroe gibi bir Amerikan sembölü haline gelmişti. Kısa süre öncesine kadar Kodak adını böyle bir dükkanın önünde görebilirdiniz. Bugünse film ve fotoğrafçılık işi Japon firmalarının elinde. Dükkanın sahibi Said Tariverdi’ye göre Kodak dünyada bir numara. Tariverdi, “Dükkanı açtığım ilk günlerde sattığım her ürünün markası Kodak’tı. Ya da ürünlerin yüzde 80’inin markası Kodak’tı. Film, projektör, lensler, fotoğraf makineleri, ne ararsanız. Kodak’ın izi her yerdeydi,” diye konuşuyor.



Fotoğrafın TarihçesiKodak şimdiyse darboğazda. Dijital fotoğrafçılığın sektörde devrim yapmasından sonra Kodak şirketinin iflasa doğru ilerlediği söyleniyor. Kodak 1991’de Polaroid’in fotoğraf makinesi ve film patent haklarını çiğnediği için şirkete neredeyse bir milyar dolar tazminat ödedi. Tariverdi’ye göre Kodak o tarihten sonra geriledi. Said Tariverdi, “Bu olay şirketi çok kötü etkiledi. O tarihten sonra Kodak doğru adım atmayı başaramadı. Halbuki diğer şirketler çok iyi iş yapıyordu, örneğin Fuji. Birdenbire ortaya çıkan Fuji şimdi sektörün önemli oyuncularından biri,” diyor.
Rekabette Nikon, Canon, Sony ve diğer şirketler de var. Georgetown Üniversitesi McDonough İşletme Fakültesi’nden Profesör Sandeeo Dahiya’ya göre Kodak dijital fotoğrafçılık işinde lokomotif olmaya çalıştı ancak bu işi zaten çok iyi yapan başka şirketler vardı.
Kodak’ta 1988’de dünya çapında 145 bin kişi çalışıyordu. Bugünse bu sayı 19 bin. Şirket 2 yıl önce üst kalite Kodachrome fotoğraf filmlerinin üretimini durdurdu. Kansas’taki Dwayne’s Photo, Kodachrome filmlerini üreten dünyadaki son şirketti. Kodak, dijital kamerayı 1975’te icat etti. Nikon gövdesine sahip DCS adlı kamera 1992’de 13 bin dolardan piyasaya sürüldü ancak alıcı bulmakta zorlandı. Profesör Dahiya, “Aynı şey Sony’ye de oldu. Sony’nin elinde dijital ses çalma teknolojisi mevcuttu. Tahmin edin ne oldu: Apple’ın iPhone ve iPad’leri ortaya çıktı. Şirketlerin devrim yaratacak teknolojiyi icat etmesi ancak buna yatırım yapmaması hiç de nadir rastlanan bir durum değil,” diyor.
Kodak fotoğrafçılık sektöründe gerilere düştükçe hisse değeri de düştü. 1997’de bir hissesi 97 dolarken 2011’deki değeri bir doların altında. İflas ilan etme gibi bir niyeti olmadığını açıklayan Kodak, geleneksel fotoğraf makinası filmlerinin hala bir numaralı satıcısı. Şirket yetkilileri milyarlarca dolarlık yeni ürünlerin patentini alma aşamasında olduklarını söylüyor.
All about Photography
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans