Translate

Sayfalar

18 Kasım 2011 Cuma

Ahşap oyma Aşık Veysel portresi

Aşık Veysel'in portresini ahşaba işledi

Sivas'ta bir ahşap oyma ustası, ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun portresini ahşaba işledi.
Eski Sanayi Sitesindeki bir mobilya atölyesinde mesleğini sürdüren 33 yaşındaki Süleyman Daştan, çeşitli desen ve motifleri, iskarpelalar yardımıyla ağaç, tablo, ayna çerçevesi, sandık ve kapılara büyük bir sabırla nokta nokta işliyor.Babasının ve ailesindeki bazı kişilerin kerestecilikle uğraşması nedeniyle çocukluktan itibaren ahşapla iç içe olan, ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu desinatörlük bölümünü bitiren Daştan, motif, desen, tasarım ve kompozisyon üzerine aldığı eğitim sayesinde ahşap malzeme üzerine özgün eserler ortaya koyuyor.
Geleneksel ve modern tüm motifleri ahşaba işleyen, kendisine özgü motifler ve kompozisyonlar ortaya çıkaran Daştan, tarihi ve dini motifleri ahşap malzeme üzerine işleyerek ahşap oymacılık sanatını yaşatmaya çalışıyor.
Son olarak ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun portresini ahşaba işleyen Daştan, ''Sivas'' denildiği zaman akla Aşık Veysel'in, Pir Sultan Abdal'ın geldiğini, bu nedenle ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in portresini ahşaba işlediğini belirtti.
Ahşapta portre tarzı figüratif çalışmaların zor olduğunu kaydeden Daştan, ''Şu andaki projem, talep olduğu takdirde rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun, hemşehrimizin tablosunu yapmak'' dedi.
Hayat Ağacı motifi üzerine de yoğunlaştığını anlatan Daştan, Selçukluların ve eski Türk devletlerinin kullandığı bu motifi de ahşaba en iyi şekilde işlemeye çalıştığını söyledi.
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans