Translate

Sayfalar

9 Haziran 2011 Perşembe

Urartular - Urartu Resim Sanatı

Daha çok tunç eserler üzerindeki figürlerden tanınan Urartu resim sanatı, stilistik ve ikonografik yönden saray sanatı ve halk sanatı olmak üzere iki bölüme ayrılır.
Kemerler, at koşum takımları, kalkanlar, miğferler vb. eserler üzerinde karşılaşılan figürler tümüyle saray sanatının temsilcileridir. Bunlar saray atölyelerinde, Urartu bürokrasisinin siparişiyle çalışan sanatçılarca yapılmışlardır. Kaleler dışında yer alan kutsal alanlarda, adak olarak sunulmuş tunç levhalar ise halk sanatının örnekleri olarak gösterilebilir. Bunlara en iyi örnek, Giyimli’de bulunan levhalardır. Urartu resim sanatının en güzel örneklerinden biri de, tapınak ve sarayların duvarlarını süsleyen duvar resimleridir. Bu resimler büyük ölçüde Asur resim sanatından etkilenmişse de, motiflerin şekli ve üslup açısından farklılık gösterirler. Canlı ve renkli motiflerden oluşan duvar resimlerinde, geometrik ve bitkisel motifler ile çeşitli hayvan sahneleri işlenmiştir. M.Ö. 8. yy.ın sonu ile M.Ö. 7. yy.ın ikinci yarısına tarihlenen bu resimler, Doğu Anadolu’nun sert doğası içinde gelişen Urartu Uygarlığı’nın sanata gösterdiği ilginin büyüklüğünü göstermesi bakımından önemlidir.
Çiçek ve geometrik motiflerle oluşturulan kompozisyonlar, kutsal ağacın her iki yanındaki kanatlı cinler, kanatlı sfenksler, kutsal hayvanlar üzerindeki tanrılar, hayvanlar arasındaki mücadele en çok sevdikleri konulardı. Bunların içinde en çok tercih edilen ise dini motifler ve süsleme amacıyla yapılan resimlerdi.
Duvar resimlerinin çok canlı görünmesinin nedeni daima birbirine uygun ve parlak resimlerin seçilmiş olmasıdır. Resimlerde kullanılan renkler; kırmızı, mavi, bej, siyah, beyaz ve az miktarda da yeşildir.

URARTULARDA EKONOMİ ve SANAT” başlığı altında yayınlanan bu yazının geniş içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans