Translate

Sayfalar

14 Haziran 2010 Pazartesi

Perspektif çizimleri

Perspektif çizimleri































Perspektif çizimleri

PERSPEKTİF ÇİZİMİ

Geometrik cisimlerin herkes tarafından kolayca anlaşılabilmesi için gene olarak üç yüzünü birden gösteren perspektif çizimler yapılır.Perspektifte, cisimler bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renkleri solmuş gibi görünür.
Zeminin bittiği yerde, gökyüzüyle birleşen çizgiye ufuk çizgisi denir.Gözümüzden uzaklaştıkça birleşiyormuş gibi görünen çizgilere kaybolunan doğrular denir.Kaybolunan doğruların birleşiyormuş gibi göründüğü noktaya kaybolunan nokta denir.
Tren yolu raylarını kesişiyormuş gibi görürüz.Tren yolu rayları kaybolunan doğrular, rayların kesişiyormuş gibi göründükleri nokta ise kaybolunan noktadır.
Prizma modelinin ön yüzü, resmin yani çizimin düzlemine paralel olarak yapılıyorsa bu perspektif çizim tipine bir nokta perspektifi denir.Kaybolunan nokta, prizmaya sağdan bakıldığında ufuk çizgisi üzerinde ve prizmanın sağında; soldan bakıldığında ise solundadır.Bu durum prizmaya alttan ve üstten bakıldığında da değişmez.
Prizma modelinin ön yüzü yani sağ ve sol yüzlerinin kesiştiği dikey ayrıt, çizimin düzlemine paralel değilse perspektif çiziminde iki kaybolunan nokta vardır.Bu tekniğe iki nokta perspektifi denir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans