Translate

Sayfalar

26 Mayıs 2016 Perşembe

Fotoğraflar akıl, göz ve yürek ile meydana getirilir.


Efsanevi ve öncü fotoğraf ajansı Magnum’un bu yılki yarışmasına 8 Türk fotoğraf sanatçısı katılıyor. Sanatçılara Facebook üzerinden paylaşım yaparak destek olunabiliniyor.

442bdcce-c78e-43de-ac53-83c280e710ae
Koray Akten / Türkiye
Yaklaşık 70 yıldır saygınlığı ve kalitesinden ödün vermemiş olan Magnum Fotoğraf Ajansı ve modern fotoğrafçılık konusunda en zengin arşivlerden birine sahip olan İnternet dergisi LensCulture‘ın yetenekli fotoğrafçıları keşfetmek ve desteklemek amacıyla her yıl düzenlediği yarışmaya, altısı Türkiye’yi temsil eden, sekiz Türk fotoğraf sanatçısı katılıyor.
Facebook üzerinden verilen linkten sanatçıların fotoğrafları paylaşılıp destek verilebiliyor.

Belgesel, portre, sokak, haber, güzel sanatlar ve serbest fotoğraf kategorilerinde Dünya çapında bir çok sanatçının katıldığı yarışmada Gezi Direnişi’nden mülteci kamplarına, açlık ve savaş gibi genel insanlık sorunlarından el değmemiş konulara kadar bir çok olayın belgelendiği fotoğraflar sergilenmekte. Koray Akten, Önder Turancı, Nadir Bucan, Serdal Güzel, Göksu Baysal (Almanya), Kurtuluş Arı, Tanin Helvacı, Hakan Şimşek (Belçika) gibi Türk fotoğrafçılarının da yer aldığı yarışmanın sonuçları Haziran ayı sonunda açıklanacak.
957ef8f8-f0d7-4db9-8dca-ffc9514c8af4
Koray Akten / Türkiye

Farklı bir ajans

1947 yılında Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, David Seymour William Vandivert, Rita Vandivert ve Maria Eisner tarafından kurulan Magnum, uluslararası alanda serbest çalışan fotoğrafçıları bir araya getiren ve kooperatif niteliğinde çalışan ilk fotoğraf ajansı.
2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan belirsizlik ortamı içinde çalışmaya başlayan ajansı kuran Capa, Bresson, Rodger ve Seymour da savaştan doğrudan etkilenmişlerdi. Robert Capa başta olmak üzere bir çok Magnum fotoğrafçısı İkinci Dünya Savaşı sırasında çektikleri fotoğraflarla tüm Dünya’nın çatışmalara tanık olmasını sağladı. Savaş sonrasında televizyon öncesi dünyasının görüntü açlığını kapatmaya amacıyla kurulan Magnum’un fotoğrafçıları ayrıca 20. yüzyıla damgasını vurmuş başka bir çok ikonik fotoğrafa da imza attı.
Kurlduğu yıldan beri savaşları, etnik dalgalanmaları, politik olayları, göçleri ve özel koşullarda yaşayan insanların yaşamlarını belgeleyen Magnum ajansının arşivinde yaklaşık bir milyon fotoğraf bulunuyor. Kurucularından Henri Cartier-Bresson’un  “karar anı” ifadesinin yaşama geçirmeyi hedefleyen Magnum, bir fotoğraf ajansı olmasına karşın toplu ve kişisel sergilerle ve koleksiyon fotoğraf satışlarıyla aynı zamanda bir sanat galerisi işlevi görüyor.
0a626cda-9f32-43ca-831d-a3d5668e7532
Nadir Bucan / Türkiye
“Fotoğrafların fotoğraf makinasıyla oluşturulduğu bir yanılgıdır. Fotoğraflar akıl, göz ve yürek ile meydana getirilir.”  Henri Cartier-Bresson, Magnum Photography kurucusu
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans