Realizmin de ötesinde, tam anlamıyla gerçekmiş gibi heykeller yapan Ron Mueck…
Avustralya, Melbourne doğumlu(1958) sanatçı, kariyerinin ilk yirmi yılında profesyonel kukla yapımcılığı ve oynatıcılığı işi ile uğraşmıştır. Shirl’s Neighborhood(çocuklar için hazırlanan televizyon şovu) ve Labyrinth(çocuk filmi) sanatçının hem kukla karakterlerini gerçekleştirdiği hem de seslendirmelerini yaptığı prodüksiyonlar arasındadır. Mueck, ayrıca NY Muppet Workshop şirketinde Muppet tasarım ekibiyle de çalışmalar gerçekleştirmiştir.
“Ölü Baba” sanatçının kendi saç telini kullandığı tek çalışmasıdır. Bununla birlikte genellikle fiberglas(cam lifi), silikon ve karışık malzeme kullanarak gerçekleştirdiği heykeller birçok evreden geçerek son halini alırlar. Sanatçı heykelin pozunu belirlemek için öncelikle fotoğraftan ya da gerçek modelden faydalanarak kilden bir seri küçük model yapar. Daha sonra heykelin boyutlarını belirlemek amacıyla çizimler gerçekleştirir. Sonraki aşama figüre ifade ve dokusunu vererek şekillendirmektir. Çalışacağı figür çok büyük ise önce metal bir çerçeve yapar, bu çerçeveyi telle bir ağ gibi örer ve alçı şeritler ile kaplar ve son olarak tüm yüzeyi kil ile kapatır. Kilden yapılı bu figürü kullanarak bir kalıp oluşturur ve silikon ya da fiberglas kullanarak heykelin dökümünü yapar. En son safha damarları boyama, hataları düzeltme ve her saç telini yerine yapıştırmaktır.
Mueck, insan formunu konu alan hiper-realist heykellerinde doğum, bebeklik, çocukluk, ergenlik, orta yaş, cinsel olgunluk, yaşlılık ve ölüm temalarını işler. Yapıtlarındaki mimik, poz ve boyut, izleyenin duyguları ile kaynaşırken izleyene heykellerin ruh durumunu anlamada da yardımcı olur.
Avustralyalı heykeltraş Ron Mueck, alışılmışın dışında heykelleriyle ünlü bir sanatçı. “Hiperrealist” olarak nitelendirilen bu sanatçı, heykelleri en ufak dokusuna kadar detaylı bir şekilde yapıyor. Öyle ki ilk zamanlarında heykelleri için kendi bacak kıllarını dahi kullanmış. Kısacası, yakından bakanların bile gerçekçiliğine şaştıkları heykelleri kesinlikle görmeye değer.
#gallery-2 { margin: auto; }#gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 20%; }#gallery-2 img { border: 2px solid rgb(207, 207, 207); }#gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0pt; }
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans