6 Kasım – 15 Aralık 2015 tarihleri arasında ilk sergileri “Karşılaşmalar” ile kapılarını sanatseverlere açacak olan IMOGA Art Gallery’nin hikayesi aslında yıllar öncesine dayanıyor.
Akademisyen ve sanatçı Süleyman Saim Tekcan’ın 1974 yılında mütevazı bir özgün baskı atölyesi olarak kurduğu, önce sanatın yaygınlaşması adına sanatçı ve eğitimcilerin bir araya geldiği bir nevi sanat okuluna ve otuz yıl içerisinde de bir müzeye dönüşen (İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi) IMOGA’nın hikâyesinden IMOGA Art Gallery’ye uzanan bir hikâye bu. Bugün IMOGA özgün baskı konusunda ülkemizin bir numaralı arşivi ve müzesi; müzenin kurucusu
Süleyman Saim Tekcan da dünyaca ünlü bir sanatçı olmasının yanı sıra sanat öğretmeni olarak sayısız öğrenci-sanatçı yetiştirmiş, birçok üniversitenin güzel sanatlar fakültesinde özgün baskı bölümleri kurarak sanata büyük hizmetler vermiş bir duayen.
IMOGA Art Gallery fikri sanatı daha geniş bir sanatsever gruba yaymak amacıyla doğmuş. Galeri sahibi ödüllü bir grafiker ve sanatçı olan Eda Tekcan. Sanat, sanatçı ve sanatsever arasında bağlantıyı kusursuz bir mükemmellikle gerçekleştiren Eda Tekcan, bugün IMOGA Art Gallery ile 1974 yılında Süleyman Saim Tekcan tarafından başlatılan sanatın yaygınlaştırılması yolculuğuna “bir virgül” daha ekleyerek Türk güzel sanatlar tarihinde yerini alıyor.
Ona göre IMOGA Art Gallery bu sınırsız ve durmaksızın süregelen hizmet anlayışının devam eden bir diğer adımı niteliğinde hayata geçen yeni açılımı. Daha geniş sanat izleyicisine sanatı ulaştırmak adına, gerek fiziki konumu ve gerekse eser çeşitliliği açısından yeni bir boyutu da beraberinde getiriyor. Bu, Türkiye’de ve dünyada, sanatla nefes alan ve sanatı yaşayarak yaşatan yüzlerce sanat insanının bir araya gelişlerinden doğan bir sinerjinin ürünü. O yüzden başlıca paydaşları sanatçılar ve sanatseverler.
Karşılaşmalar
“Karşılaşmalar”, son yüzyılda yolları keşişmiş, ülkemizin güzel sanatlar alanına katkıda bulunmuş, yeri doldurulamaz Türk ressamları, heykeltıraşları ve seramik sanatçılarının sanata bakışlarını yansıtan en iyi ve en güzel eserlerini bir araya getiren bir sergi. Sergideki eserlerde sanatçılar arasındaki bu “karşılaşmalar”ın izleri bazen çok net bazense derinlerde görülebiliyor.
Sergide eserleri görülebilecek sanatçılar: Refik Epikman, Zühtü Müridoğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mustafa Aslıer, Adnan Turani, Adnan Çoker, Aloş, Atilla Galatalı, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Mustafa Pilevneli, Ali Candaş, Meriç Hızal, Mustafa Ata, Fevzi Karakoç, Hanefi Yeter, Ekrem Kahraman, Zekai Ormancı, Filiz Başaran, Onay Akbaş, Elvan Tekcan, Gazi Sansoy, Tuba Önder Demircioğlu, Seçil Erel, Mert Ege Köse.
Serginin küratörü, sanat eğitimcisi, sergi uzmanı ve müze bilimci Mine Küçük, sergiyi adeta bir müze sergisi gibi hazırlamış. Türk sanatının son yüzyılını kronolojik bir sıralamayla izleyiciye sunan Küçük, böylece sanatçıların birbirleriyle olan sanat ilişkilerini izleyicinin beğenisine sunuyor.
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans