Translate

Sayfalar

18 Eylül 2011 Pazar

Maya Sahnesi'nde kadın temalı oyunlar

Beyoğlu'nda açılan Maya Sahnesi'nde 8-16 Mart tarihleri arasında; Tiyatro Boğaziçi, Nihal Koldaş, Tiyatro Biteatral, Tiyatro Araştırma Laboratuarı, Tiyatro Güzel Şey, Esmeray ve Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun kadın temalı oyunları sergilenecek.
17 Şubat 2011’de Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun ev sahipliğinde yeniden açılan Maya Sahnesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bağlamında kadın temalı gösterimlere yer verilecek özel bir program başlıyor. Bugün başlayacak olan ve 9 güne yayılan “Kadın Oyunları”nda Tiyatro Boğaziçi, Nihal Koldaş, Tiyatro Biteatral, Tiyatro Araştırma Laboratuarı (TAL), Tiyatro Güzel Şey, Esmeray ve Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun oyunları yer alacak. Maya Sahnesi, meraklısına sezonun birbirinden ilginç oyunlarını hem ard arda hem de Beyoğlu’nun kolayca ulaşılabilecek genç bir mekanında izleme imkanı sunuyor.
Yedi farklı tiyatro grubunun oyunlarını içeren program bugün Nihal Koldaş’ın hem metnini yazdığı hem de oynadığı tek kişilik oyunu olan “Gece, Tarlabaşı Bulvarından Meydana Çıkmak” ile açılıyor. Tiyatro Biteatral’in yeniden yorumlayarak güncellediği ve günümüze yaklaştırdığı Euripides’in “Medea”sı haftanın ikinci oyunu. Tiyatro Güzel Şey programa, 2009 yılında Sefaköy’de meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden 8 kadının son saatinin hayal edilmesiyle yazılan “Sel” isimli oyunuyla katılıyor.
BGST Tiyatro Boğaziçi ise programda iki oyunuyla yer alıyor. Bunlardan ilki, bir otobüste yolculuk eden 10 farklı kadının hikayesini anlatan “Otobüs”, diğeri ise yalnızca kadın seyircilere yönelik olarak hazırladığı “Bir Kadın Uyanıyor” isimli oyunlar. Esmeray, Franca Rame’nin “Tecavüz” metnini iki bölüm halinde oyunlaştırdığı aynı isimli gösteriminde kendi öz yaşamından bir tecavüz öyküsünü de izleyicilerle paylaşıyor.
Tiyatro Araştırma Laboratuarı(TAL)’nın Ayla Algan rejisiyle hazırladığı Troyalı Kadınlar 1988 yılından beri süregelen Troya araştırmalarının yeni bir çalışması olarak seyirci karşısına çıkıyor. Maya Sahnesi’nin Kadın Oyunları Haftası Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun Günay Karacaoğlu’nun oynadığı tek kişilik oyunu “Basit Bir Ev Kazası” ile sona eriyor. Her oyun sonrasında seyircilerle ve tiyatrocularla birlikte söyleşilerin gerçekleşeceği program hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve rezervasyon yapmak için: 0 212 252 74 52 / info@mayasahnesi.com

Gece Tarlabaşı Bulvarından Meydana Çıkmak
Nihal Koldaş’ın hem yazıp hem oynadığı oyun 40 dakika süren bir karşılaşmanın hikayesi üzerine “..kiralık satılık cadde ve havaalanı müşterisi; kar yağdıran bulut ve boğucu bir yaz gecesi; iki genç insan ve sokak köşelerine sinmiş cırt cırt fermuarlar; sahil yolunda lodos ve meydanda sert esen rüzgar..”

Medea
Tiyatro Biteatral Euripides’in Medea’sını yeniden yorumluyor. Oyunda sevdiği adamın peşinden, yurdunu, ailesini terk edip kocasıyla başka bir ülkeye gelmiş olan bir kadının, yıllar sonra kocasının kralın kızıyla evlenmek istemesine ve kral tarafından ülkeden kovulmasına direnmesinin mitoslara dayalı trajik öyküsü anlatılmakta. Tiyatro Biteatral, Medea’nın öyküsünü bu noktadan yola çıkarak bugüne yakınlaştırıyor ve güncelleştiriyor. Tiyatro Biteatral’in, Maya Sahnesi’nde sergilenmek üzere hazırladığı bu özel gösterimde Ayşe Lebriz Berkem, Berk Yaygın, Gizem Erdem, Damla Tokel ve İlkay Aknam oynuyor.

Sel
Sel; günümüz Türkiye’sinde “kadın” olarak var olma savaşı veren işçi kadınlardan yalnızca bir kaçının gerçek hikayesi… Hikâye 9 Eylül 2009 Çarşamba sabahı, İstanbul’da Sefaköy –İnönü Mahallesi’nde, saat 7.00’de başlar. Hava sağanak yağmurludur. Bir gece öncesinden sel uyarısı verilmiştir. Ramazan Ayı’nın ortalarıdır. 8 kadın, her sabah olduğu gibi o sabah da işlerine gitmek için evlerinden çıkar, onları fabrikalarına götürecek aracın içine binerler.Bir saat sonra boğularak öleceklerini bilmeden…8 kadının hayalleri, aşkları, umutları, hepsi bu aracın içinde bir saat süresince yaşanır. Ne umut kalacaktır ortada, ne hayal ne de hayat… Selin de yardımıyla, servis aracı denilen bir yük aracında her şey son bulacaktır.

Bir Kadın Uyanıyor
Sevilay Saral’ın gerçek bir yaşam öyküsüne dayanarak yazmış olduğu Bir Kadın Uyanıyor Alev’in hikayesini anlatıyor kadınlara. Adı Alev, yaşı 45, çalışıyor, iki çocuklu, dul... Bugüne kadar çeyiz sandığında sakladığı ne varsa ortaya seriyor... Önce Yeşilırmak'a anlattı, sonra İstanbul Boğazı'na, şimdi kadınlara anlatıyor...

Tecavüz
Franca Rame ve Dario Fo’nun kısa kadın oyunlarından biri olan, çevirisini Füsun Demirel’in, rejisini Zeynep Özyurt Tarhan’ın yaptığı “Tecavüz”ü Esmeray farklı yorumu ile sahneye taşıyor. İki bölüm halindeki oyunun ilk bölümünde Esmeray, kendi öz yaşamından bir tecavüz öyküsünü de izleyicilerle paylaşıyor.

Otobüs
Bir otobüste yolculuk eden on kadın... Bayan Kahverengi... Bayan Yeşil... Bayan Turuncu... Bayan Kırmızı... Bayan Sarı... Bayan Mavi.... Bayan Pembe... Bayan Siyah... Bayan Gri... Bayan Beyaz... Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden renkli... Hiç hesapta yokken sırlarını ortaya döküyor... namusu, namussuzluğu konuşuyorlar. Onlar aynı yola baş koymuyorlar.... gelin görün ki hiçbiri bu yola taş da koymuyor... Onlar artık yol arkadaşı... ya da anlatılan bir masal sadece... bir kadın masalı... Birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar!

Troyalı Kadınlar
TAL, J. Paul Sartre’ın “Troyalı Kadınlar” adlı oyununu Mart ayında Ayla Algan rejisiyle oynamaya başlıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tekirdağ turnesiyle ilk defa oynanacak oyun birçok turne programıyla Türkiye’yi dolaşacak ve İstanbul’da ilk defa Maya Sahnesi’nde sergilenecek. Oyun, 1988 yılından beri farklı boyutlarda çalışmaları sürdürülen Troya araştırmalarının yeni bir çalışması olarak seyirci karşısına çıkıyor. Çağdaş sahneleme öğeleriyle kurgulanan oyun Troya’nın Anadolu kültürünün bir parçası olduğuna vurgu yapacak şekilde hazırlıyor.

Basit Bir Ev Kazası
Eğer kocanız on beş yıldır kapıdan hep aynı şekilde giriyor, hep aynı yere çantasını bırakıp klozet in kapağını on beş yıldır açık bırakıp fermuarını koridorda çekiyorsa, hele bir de evliliğinizi “Eh! artık zamanıdır…” diyerek yapmışsanız emin olun sizde ziyan ve zebil (!) olmuş kadınlar kulübüne üyesiniz. Aslında Songül, hepimiz kadar cesur, ama hepimiz kadar ürkek. O en az bizim kadar gerçekçiyken, Merzifon saat kulesinin dibinde romantik bir buluşma hayal edecek kadar da ayakları yerden kesik. Murat İpek tarafından yazdığı Günay Karacaoğlu’nun oynadığı Basit Bir Ev Kazası 2008–2009 Muhsin Ertuğrul – Sadri Alışık ve Afife Jale Tiyatro Ödülleri Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştü.

Program

8 Mart Salı 20.00 ve 21.00 GECE Tarlabaşı Bulvarından Meydana Çıkmak
10 Mart Perşembe 20.30 Medea
11 Mart Cuma 20.30 Sel
12 Mart Cumartesi 20.30 Bir Kadın Uyanıyor
13 Mart Pazar 15.00 Tecavüz
13 Mart Pazar 19.30 Otobüs
14 Mart Pazartesi 18.30 ve 20.30 Troyalı Kadınlar
15 Mart Salı 20.00 ve 21.00 Gece Tarlabaşı Bulvarından Meydana Çıkmak
16 Mart Çarşamba 20.30 Basit Bir Ev Kazası
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans