Translate

Sayfalar

19 Ocak 2023 Perşembe

Örgü Nedir - Örgü Nasıl Ortaya Çıktı

Örgü Nedir

Örgü, kumaş yapmak için bir dizi ilmek ve düğümün iplikle birbirine bağlanmasını içeren uzun süredir uygulanan bir sanattır. Tığ işi gibi örgü de popülerliğini her zaman koruyan çok eski bir

uygulamadır. Yıllar geçtikçe örgü ile ilişkimiz değişmiş olabilir, ancak bu her zaman hayatımızda önemli bir rol oynadı.

Örgü Nasıl Ortaya Çıktı

Örgü tarihi olarak ilk 13. yüzyılda İngiltere’de asker ve denizcilerin sıcak tutmak için doğal elyaf iplikten yapılmış şapkalar takmaya başlamasıyla ortaya çıktığı bildirildi. Çiftçiler, balıkçılar ve denizciler için sıcak giysiler yapmak için yün ipliği satışında hızla makul bir gelir kaynağı buldular.

Örgüde Sanayi Devrimi

Birçok şey gibi örme de Sanayi Devrimi ile gelişti. Bir ev işi olmaktan çıktı, bunun yerine çırçır ve dokuma tezgahlarında ince pamuk ipliği eğrilen fabrikalarda yapılmaya başlandı. Bu, örmenin evde yapmaktan çok daha hızlı ve verimli olmasını sağladı. Daha da önemlisi, ev örücülerinin yüzyıllardır kullandıkları aynı teknikleri kullanarak kaliteli giysilerin ucuza toplu olarak üretilmesine izin verdi.

Kısa Örgü Tarihçesi

Viktorya döneminde örgü, iyi yetişmiş bir kadının temel malzemesi haline geldi. Kraliçe Victoria’nın bile örgü örmenin hayranı olduğu bildirildi. Bu süre zarfında örgü sadece iplik kumaşları planlamakla sınırlı değildi, boncuk ve dantel örmeyi de içerecek şekilde değiştirildi.

2. Dünya Savaşı sırasında, pamuğun tedariği azaldığında, insanlar eskileri sökmeye ve yapıldığı ipliği kullanmak için kazaklar kullanmaya başladılar. Kadınlar sahadaki erkekler için üniforma ve hatta bandaj örüyor. Savaş bittikten sonra bile, yün ve pamuk uzun bir süre kıt kalmaya devam etti.

70’li ve 80’li yıllarda örgü eski moda bir zaman olarak görülmeye başlandı ve bu nedenle popülerliğini yitirdi. Ucuz yapılan ve seri üretilen giysiler, örmeyi hızla devraldı ve uygun maliyetli bir alternatif sunarak uygulamayı neredeyse geçersiz kıldı.

Ancak, son zamanlarda örgü hareketinde son zamanlarda bir artış oldu. Daha fazla ünlü örgü sevgisini gösteriyor ve bu da popüler olmasına yardımcı oluyor. Cinsiyet normları gibi şeyler bozulmaya başladıkça, örgü gittikçe daha az kadınsı yapılacak bir şey haline geliyor ve daha çok eğlenceli ve benzersiz kıyafetler yapmakla ilgili.



#Resim, Heykel #Hareket Sanatları #Tiyatro & Dramatik Sanatlar #Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri #Grafik ve Tasarım
Örgü Nedir - Örgü Nasıl Ortaya Çıktı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans