Translate

Sayfalar

17 Ocak 2022 Pazartesi

Karikatür Çizimi Nasıl Yapılır?

Karikatür, edebiyattaki mizah ve eleştiri sanatlarının resme dönüştürülmüş halidir. Karikatürde temel unsur eleştiridir. Karikatür çizimlerinde eleştirel bir tasvir vardır.

 Karikatür çizimi nasıl yapılır? Herkes karikatür çizebilir mi? şeklinde sorular 
kişinin aslında kendi içinde saklıdır. Mizahi yönü kuvvetli ve basit tekniklerle 
resim çizebilme yeteneğine sahip kişiler karikatür sanatına dahil olabilirler.

Karikatür Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızca’da “caricare” yani yüklemek anlamına gelen karikatür için resme anlam yüklemek demektir de diyebiliriz.

Karikatürün Tarihçesi

Karikatür basit çizgilerle çizilebildiği gibi, oldukça detaylı çizimlere sahip karikatürler de yapılmaktadır. Karikatür sanatı çok eski yıllardan beri toplumsal konularda güldürü amacıyla icra edilmektedir. Karikatürler, güldürürken aynı zamanda alt metninde bir düşünce barındırırlar. Karikatürün olmazsa olmazı mutlaka bir mesaj vermesidir. Mesaj kaygısı gütmeyen bir çizime, karikatür demek doğru olmayacaktır. Karakter çizimi olarak adlandırmak daha uygun bir ifadedir.

Karikatürün tarihçesi incelendiğinde ilk çağdaki duvar resimlerinden ilham alınmış olduğu görülmektedir. Modern karikatür sanatını ilk icra eden kişi ünlü ressam Leonardo Da Vinci olarak kabul edilmektedir.

Karikatür karakalem yöntemiyle çizilebildiği gibi renkli karikatür çizimleri de yapılabilmektedir. Karakalem karikatür çizimleri, renkli karikatür çizimlerinde de ön adım olarak kullanılabilir.

Karikatür Portre Çizimi

Karakalem karikatürler ve renkli karikatürler hediye olarak çok fazla tercih edilen sanat eserleridir. Karikatür portre hediyeleri özellikle kişiye özel anlamlı ve eğlenceli hediyelerdir. Portre karikatürlerin çizimi oldukça zordur. Karikatür portre çizimi yapabilmek için karikatür çiziminde oldukça yetenekli ve deneyimli olmak gerekmektedir. Portre karikatüristler genelde sokakta sanatını icra eden kişilerdir. Bu sayede daha fazla kitleye ulaşma imkanına sahip olurlar.

Karikatür çizimi nasıl yapılır diyenler için kolay karikatür çizimleri karakalem yöntemiyle genelde karikatür yüz çizimleri olarak yapılmaktadır. Basit teknikler kullanılarak yapılabilen karikatür yüz çizimleri, basit çizim yeteneğine sahip kişiler tarafından karikatüre başlangıçta tercih edilmektedir.

Karikatür karakalem ve renkli seçenekler dışında, yazılı karikatür ve yazısız karikatürler olarak da ayrılmaktadır. Karikatürlerin büyük bir çoğunluğunda yazı kullanılmaktadır. Yazısız karikatürlerde de verilmek istenilen mesaj çizilen karakterlerin yüz ifadeleri ile verilmektedir. Bundan dolayı karikatürde yüz çizimi çok önemlidir. Karikatür yüz çizimlerinde iyi işler ortaya çıkarabilmek için oldukça fazla pratik yapmak gerekmektedir.


Ülkemizdeki ilk ilk kadın karikatürist Selma Emiroğlu’dur. İlk karikatürler ise ilk Türk mizah dergisi olan Diyojen’de yayınlanmıştır. Dergide karikatürü yayımlanan ilk karikatürist Ali Fuat Bey’dir. Karikatür sanatı o dönemlerden günümüze kadar ülkemizde var olmuştur. Hala karikatür dergileri çıkarılmakta ve bu dergiler oldukça fazla kişi tarafından takip edilmektedir.




#Resim, Heykel #Hareket Sanatları #Tiyatro & Dramatik Sanatlar #Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri #Grafik ve Tasarım
Karikatür Çizimi Nasıl Yapılır?
Karikatür Çizimi Nasıl Yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans