Translate

Sayfalar

2 Kasım 2017 Perşembe

Photoshop' ta ölçülendirme ve ölçü alma-verme {Ruler Tool / Info Pencere Kullanımı}

Photoshop ta olculendirme ve olcu alma/verme

Görsel iletişimin mimari yapısı grafik teknoloji çağında büyük bir yere sahip. Grafik tasarım ise arayüz iletişiminde vazgeçilmez bir sahadır.

Photoshop' ta uğraşılan işin hassaslığına bağlı olarak ölçülü çalışmalara ihtiyaç duyabiliyoruz. Çalışmalarımızda belirli ölçülerde tasarım yapmamız gerektiğinde, ilk sorun ölçme ve ölçülendirme ile alakalı oluyor.

Vektörel çizimle uğraşanlara, çizime yeni başlayan ve photoshop' u yeni tanıyanlara küçük bir hatırlatmada bulunmak gerekirse; Vektörel demek çizimlerimizin en-boy oranlarında büyütme ya da küçültme yaptığımızda herhangi bir bozulmanın meydana gelmemesidir. Photoshop' ta vektörel çizim yapamayız. Ancak çizimlerimizi vektörel çizim programlarına
aktarabiliriz. Photoshop "Pixel" tabanlı çizim programı olduğu için vektörel çizimler için tasarlanmamıştır. Vektör ve ölçüyle çalışmak ayrı bir çalışma ortamı gerektiriyor.

Fakat, biz photoshopta çalışmamızı bir takım araçlarla ölçebilmekteyiz. Ps' de ölçme benim kullandığım ve gördüğüm kadarıyla bir kaç method ile mümkün oluyor. Bunlar; info penceresi ve rules araç kutusu.


Ölçü Neden Önemlidir?

Ölçüt olmadan sistem olmaz, sistem olmadan düzen olmaz, düzen olmadan da iyi bir çalışma çıkartamayız. Bildiğiniz gibi yeni türk lirası simgemiz halka açık tasarım yarışmasıyla seçildi. Bu yarışma sonucunda birinciliğe layık görülen tasarım altın oran kuralları dikkate alınarak çizilmişti. İşte bu tip ölçüt ve kriterlere dikkat etmek tasarımda bir adım önde başlamak demektir.

Photoshop' ta ölçülere geri dönersek iki başlıkta yazıyı bitirebiliriz. Bundan önce bir kaç ayardan ve yardımcı araçtan bahsetmeliyiz. 

Photoshop Ayarı Ölçü Birimi & Cetvel




- Photoshop standart santimetre (cm) ölçü birimini baz alarak kurulur. Çalışacağınız ölçü birimine karar verdiyseniz (cm,mm,px vs.) bunu ayarlamanız gerekir. Kısayolu CTRL+K olan photoshop ayarlarına girin ve Units & Rules sekmesine erişin. Buradan kullanmak istediğiniz ölçü birimlerini ve çözünürlükleri seçebilirsiniz.

Units & Rules sekmesi
Units & Rules sekmesi
cetvel, grid ve slice yardımcı araçları
cetvel, grid ve slice ayarları
İkinci ayarımız cetveli, grid ve slice yardımcı araçlarını kullanmak. Cetvel ölçü boyundagrid aralık ölçülerindeslice çalışma resmimizi parçalamada bize yardımcı olacaktır. Her biri farklı çalışmalarda sizlere tecrübe kazandıracak ayrı konulardır.

Ölçü alma ve ölçülü çalışmadaki biri pencere diğeri araç kutusunda bulunan rules aracıyla devam edelim;

Photoshop Toolbox' daki Rules Aracı




Rulers(Cetvel)-Grid(Karelere Bölme)-Slice(Parçalama) araçları sol tarafdaki resimde gördüğünüz, view menüsünden seçilmektedir. Photoshop ilk açıldığında tools kullanacağımız araçların kutusudur. Eğer görünmüyorsa Window > Tools tıklayıp açın. Toolbox' da Eyedropper Tool araç kutusuna sağ tıklayın ve Ruler Tool' u seçin.


Verdiğim örnek resimde(altta) Ruler aracının özelliklerini yazdım. Burada açılı bir ölçüt için Shift tuşunu kullanıyoruz. Shift bize, 0,45 ve 90 derecelik açılarda ruler aracını kullanma imkanı tanıyor. Aynı zamanda shift diğer araçlarda da benzer özellikler sunmaktadır. 

Ruler Tool ile bir resmin açısını öğrenebilir ve eğik resimlerinizi düzeltebilirsiniz. Örneğin ufukta güneşe bakan manzara resmi ufuk çizgisinde eğikse bu araç bunu düzeltmekte kullanılabiliyor.

Ben çalışmamda 150x150 en ve boy oranlarına sahip bir ölçüt çizdim.


Photoshop Info Penceresi



Info penceresi(F8)
 seçimdeki alan hakkında kordinat ve ölçüler hakkında bilgi verir. Yalnızca ölçü hakkında değil aracın genel hizmeti çalışma sayfamızla da alakalıdır. RGB,CMYK, belge boyutu, kaç bit gibi değerleri burada görebiliriz.

Ruler aracı ile çizdiğim ölçüte göre Rectangular Marquee Tool aracının Fixed Size özelliğini kullanarak 150x150 ebatlarında kare çizip bunu bir layera atadım. Bunun yerleşiminde info penceresinde kordinat ve ölçülerden faydalandım. Resimlerle anlatımı güçlendireyim;



İnfo penceresi açılar, ölçüler ve kordinat hakkında kısaca mouse ile resim üzerindeki hareketlerime göre değer almaktadır. Herhangibir seçim aracıyla bu değerlere göre çalışmanızı sürdürebilirsiniz. 

Bitirirken;
Burada eşit karelerde konu anlatımında kullanmak için ufak bir çalışma yaptık. Bu araçlar photoshop kullanımında ölçülerle çalışılırken ve ölçü alınırken kullanılabilecek tek yöntem. Eğer bir çizim programı kullanmışsanız photoshop' un bu konuda eksik kaldığına sizde kanaat getireceksiniz. Photoshop burada haklı olarak çizim için eksiklikleri gidermeyebilir, çünkü resim düzenleme programlarının ileri teknolojisinin adıdır photoshop. İş bu hadde gelmişse alternatif çizim programlarına yönelmenin vakti geldi demektir. -başka bir makalede görüşmek üzere...


12 Mayıs 2013 Anneler Gününüz Kutlu Olsun
12 Mayıs 2013 Anneler Günü


#Resim, Heykel #Hareket Sanatları #Tiyatro & Dramatik Sanatlar #Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri #Grafik ve Tasarım Photoshop' ta ölçülendirme ve ölçü alma-verme {Ruler Tool / Info Pencere Kullanımı}

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans