Translate

Sayfalar

7 Temmuz 2011 Perşembe

Soyut resmin büyük ustasıydı

Amerikalı ressam Cy Twombly 83 yaşında Roma’da öldü
Güzel Sanatlar
Kültür Sanat- 1950’lerin sonlarında “kaligrafik” resimleriyle ünlenen Amerikalı ressam Cy Twombly (83), önceki gün Roma’da yaşama veda etti.Twombly, II. Dünya Savaşı sonrası Amerikan sanatının en büyük ressamlarından biri olarak kabul ediliyordu.


Soyut resimleriyle tanınan sanatçı, 2010’da Louvre Müzesi’nin bir tavanını resimlemiş; böylece, Georges Braque’tan sonra Louvre’un tavanına resim yapan ikinci sanatçı olmuştu.

Twombly, soyut dışavurumculuğun doruğunda olduğu yıllarda New York’ta öğrenim görmüş, Robert Rauschenberg ve Jasper Johns’la birlikte Amerikan sanatında görülmemiş bir değişim yaratmıştı. 1950’lerin sonlarından yaşamının sonuna kadar Roma’da bu kentte yaşayan Twombly, yapıtlarında yeni çevresini ve düşünsel tutkularını yansıtmaya başlamış; Akdeniz’in ışığı ve görünümü, şiir, tarih ve mitoloji sanatının motifleri olmuştu. Daha sonraları resimlerine grafiti benzeri karalamalarla birlikte sözcükler ve dizeler de eklemeye başlayan sanatçı, bütün bunları resminin temel özellikleri kılmıştı.

Twombly, pek çok sanat eleştirmenince, soyut dışavurumculuğun büyük ustalarından Jackson Pollock’un “mirasçısı” olarak değerlendiriliyordu. 1990’da Christie’s’in düzenlediği bir müzayedede, sanatçının 1971 tarihli bir resmi 5.5 milyon dolara (yaklaşık 9 milyon lira) satılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sanat,Resim,Heykel,Tiyatro,Sinema,Fotoğrafçılık,Dans