Translate

Sayfalar

29 Nisan 2016 Cuma

Sanat, strese iyi geliyor

Image copyrightThinkstock
İtalya'da yapılan bir araştırma, sanat ve estetiğin stres seviyesini düşürerek sağlığa iyi geldiğini ortaya koydu.
Bologna Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre sanat eserlerine bakmak, stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini yüzde 60 oranında düşürebiliyor.

6 Nisan 2016 Çarşamba

Metin nedir? Edebi Eser Nedir? Edebi Metin Nedir?


# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Mihenk Taşı Nedir?

Mihenk taşı, denek taşı olarak da bilinir. Altın ve gümüşün saflık derecelerinin belirlenmesinde kullanılan siyah renkli, silisli taş.


Sürtme, değerli metallerin niteliğinin anlaşılmasında başvurulan en eski yöntemlerden biridir. İncelenmek istenen metal, saflık derecesi önceden bilinen baş bir metal ile birlikte mihenk taşına sürtülür. Daha sonra taşta kalan izlerin üstüne nitrik asit dökülür; böylece eriyen katışkılı metalle saflık derecesi bilinen metalin renkleri birbiriyle karşılaştırılabilir.
Bakır gibi bazı metaller, gümüşle renk değiştirmeden alaşım yapabildiğinden, gümüşün değerini anlamakta mihenk taşı artık kullanılmamaktadır. Altın için günümüzde de aynı yöntemden yararlanılmaktadır.
# Resim, Heykel # Hareket Sanatları # Tiyatro & Dramatik Sanatlar # Fotoğrafçılık - Fotoğrafçılık Eğitim Dersleri # Grafik ve Tasarım

Sanatın gerçek hayatı yansıtması olanaksızdır.


Sözlükteki alışılagelmiş kalıpların dışında sanat demek, farklı olmak demektir. Çünkü, iki insan aynı manzaraya baktığında aynı duyguları yaşayamaz ve aynı ayrıntıları fark edemez. İşte nasıl ki insan herkesin gördüğünü göremez ve hissettiğini hissedemezse sanat eserlerini yegane ve eşsiz kılanda bu taklit edilemez bakış açısıdır. Sanat eserlerini tarihi ve günümüz bakış açısıyla değerlendireceğimiz bu yazımızda, gerek görsel gerekse duygusal sanat eserlerinin hepsine değineceğiz. Bu durumu en güzel anlatan sözcükler Schopenhauer’den gelmiştir sanırım, “Nesnelerin çekiciliği bize dokunmadıkları ölçüdedir. Hayat hiçbir zaman güzel değildir; güzel olan hayat üzerine yapılmış betimlemelerdir sadece.” Gördüğünüz gibi bu cümleden de anladığımız üzere, sanatın gerçek hayatı yansıtması olanaksızdır. Çünkü hayal dünyasıyla

Sanatın Sınıflandırılması

Sanat genel olarak iki gruba ayrılır: Endüstriyel sanatlar (zanaat), güzel sanatlar.
İnsanların maddeye dayanan gereksinimlerini karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte deneyim, beceri ve ustalık gerektiren işlere “zanaat” denir. Dokumacılık, kuyumculuk, kunduracılık birer zanaattır.
Edebiyat, müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro vb. insanda coşku ve hayranlık uyandıran sanatlar ise güzel sanatlar olarak adlandırılır.
Zanaatkar, maddeyi, faydalı olsun diye; güzel sanatlar alanında eser veren bir